De grootste challenge in mijn fitness reis is...

01-02-2022

Ik ben altijd al redelijk slank geweest, een enkel periode uitgezonderd toen ik eerder wat zwaarder was; laten we het houden op een gevolg van de verleidingen van het studentenleven ;)

In mijn vroege twintigers echter, begon de miserie met een stevige klierkoortsinfectie. Ik verloor heel veel gewicht, dat ik later nooit meer heb terug gewonnen. In de 6 jaar daarna schommelde mijn gewicht tussen net gezond en ondergewicht, maar wat ik ook deed, aankomen en het zo houden lukte niet. Allergieën speelde me parten, maar ik kon de link ook niet leggen. In mijn eerste zwangerschap en de periode daarna leek alles beter. Ik had al enkel maanden na de geboorte een vaste sportroutine van intense yoga en zwemmen en ik voelde me sterker en fitter dan ik ooit geweest was.

Maar helaas, het bleef niet duren. Mijn verborgen allergieën en intoleranties zorgen voor een lekkende darm, en ik verloor weer veel gewicht. Na veel stress en een tweede zwangerschap was het feestje compleet.; een burn-out. Sporten was er gewoon niet meer bij, goed eten ook niet. ik had geen eetlust. Nu langzaamaan kwam ik er bovenop, paste mijn dieet aan en voelde me weer beter, maar bleef mager. En dat bleef ook zo in de jaren nadien, tot nu. Wat ik ook deed. Ik deed ondertussen wel weer regelmatig yoga en ging veel wandelen.

En toen kwam de grootste stress van allemaal; ik kreeg Covid, verloor 7 kg (aan spiermassa want ik had geen reserves!), Ging een lange en lastige scheiding door in tijden van lockdown, voelde me niet meer op mijn plaats in mijn job. Ik ging er niet aan onderdoor nee. Daarvoor ben ik mijn burnout dankbaar; dat heeft me weerbaar gemaakt en veel tools aangeleerd. 

Dus toen ik eindelijk op mezelf woonde, kon ik weer op zoek naar mezelf. Mijn huwelijk had me misschien wel mentaal en fysiek gebroken, maar ik had nog steeds een sprankeltje levenslust, dat werd aangewakkerd door een aantal gelukstreffers en de rust die ik ervoer op mezelf te wonen. Een berg stress viel van me af en zo ook de loden vermoeidheid die ik al jaren mee torste. 

En toen begon ik. Ik wou vooral sterker worden. Ik kende niks van fitness. Enkel yoga. Dus begon ik met wat ik kende; yoga, elke dag. Ik veranderde mijn eetpatroon. En warempel; na 2 maanden begon ik me sterker te voelen, en flexibeler. En al gouw was yoga niet meer genoeg. Ik begon te experimenteren tot ik wat had gevonden dat me paste. En dat bleef ik toen; uitproberen en aanpassen.

Maar daarin lagen weer uitdagingen. Ik onderkende twee zaken die duidelijk een rol hadden gespeeld in mijn verleden en mijn fysieke struggles.

Ik ben altijd atletisch gebouwd geweest en slank en snel sterker worden, lukt me redelijk vlot (dat bleek uit mijn periode na mijn eerste zwangerschap). Dat heet dus blijkbaar een Mesomorf type.

Maar we zijn niet altijd maar 1 type, maar vaak een mix van 2 types. Mijn andere type is Ectomorf.

Daarnaast bestaat er ook nog Endomorf.

Wat is ectomorf en endomorf? 

Ectomorfen zijn vaak lang, slank en komen moeilijk aan (aha, dat klinkt bekend!) Ze dienen goed op hun eten te letten om aan te komen en spieren te vormen.

Endomorfen zijn meestal stevig gebouwd en komen makkelijk aan.


Dus dat legde de link; ik maak makkelijk spieren, maar alleen bij de juiste voeding, wat ik al wel deed, maar ik bleef mager. Ik besefte ook dat als ik weer een tegenslag zoals een ziekte zou meemaken, ik al mijn vooruitgang  zou kwijtraken, want ik had dus nul reserves. Mijn vetgehalte stond op 14%, een absoluut minimum voor vrouwen. Mijn lichaam zou gewoon mijn spieren afbreken.

Ook staat vast dat je voldoende reserves nodig hebt om spiermassa aan te maken. 

Mijn grootste uitdaging was dus, Hoe kom ik wél aan en hoe bouw ik mijn training zo op dat ik mezelf niet overbelast en mijn opgebouwde reserves niet even snel ook gebruik?

Wat ik leerde was; 

Er bestaat zoiets als een trainingsschema over verschillende weken, waarbij je als vrouw ook rekening dient te houden met je cyclus

Je dient je voeding aan te passen en de juiste macros binnen te krijgen

Je moet een calorieoverschot vrijhouden voor spieropbouw én een overschot voor het opbouwen van vetreserve. Dit heet bulken.


Over de voorgaande punten zal ik het meer specifiek hebben in andere blogposts. 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt, zeker als je met hetzelfde probleem kampt. Het is vaak nog taboe en miskent, want "Ik wou dat ik jou was; alles kunnen eten en niet aankomen" I wish it were different, trust me!

"Nou jij hoeft vast nooit op dieet!" Ja, wel dus, maar een ander soort dieet!

Wat ik heb gemerkt in het naar buiten komen hiermee, dat er wel vele zijn met hetzelfde probleem en zeker als ze willen sporten en aankomen. Dus ik hoop zo anderen te kunnen inspireren en vooral overtuigen dat je je "probleem" wel serieus mag nemen. Het is geen luxeprobleem. Het gaat over jouw gezondheid, en dat is geen luxe!

Maak een gratis website.