Mentale fitness monsters verslaan

13-03-2022

Wat zijn mentale monsters?

Mentale monsters zijn die kleine stemmetjes die jou angst en onzekerheid inpraten. Nou ja, soms lijken ze alles te overschreeuwen en is het enige wat je kan doen je oren bedekken en hopen dat ze snel weggaan als je ze negeert.

Je kent het vast wel, want iedereen heeft ze. Ze zijn er vooral op gebrand jou tegen te houden nieuwe dingen te proberen, voor je mening uit te komen, te spreken voor een publiek of jezelf te tonen zoals je bent. Of je gelooft dat je iets niet gaat kunnen of je bereid je alvast voor op een mislukking.

Ook in als je gaat fitnessen, kom je zulke gedachten tegen. Want uiteindelijk is dat wat ze zijn; gedachten. En gedachten kan je gelukkig sturen. Al vergt dat wel wat oefening.

Waar ik wel eens tegen moest vechten, was de gedachte dat het me nooit zou lukken. Elke nieuwe stap leek een grote uitdaging en elke kleine praktische moeilijkheid leek onoverkomelijk.

Ik dacht ook vaak dat als ik mezelf niet pushte tot het uiterste, ik niet goed genoeg was. Maar minder is meer. Meer over rust en recuperatie in een ander blog bericht.

Anderzijds was ik dan weer bang om te ver te gaan en mezelf te blesseren.

Ik ben mezelf aardig tegengekomen de eerste maanden. En wat ik vooral merkte was; zodra ik begon te delen met mijn vrienden en familie waar ik mee bezig was, ik er minder last van had. Ook gewoon mijn frustraties en onzekerheden, maar zeker ook de successen en kleine vorderingen delen op sociale media deden me erg goed. het hielp me relativeren. ik kreeg veel bijval en enthousiaste reacties. Ik kreeg ook veel tips van mensen die ook met fitness bezig waren en voor al de bemoedigende reacties deden goed.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat de eerste tip die ik meegeef om om te gaan met je mentale monsters is het jezelf omringen met de juiste mensen en gelijkgestemden. Wees niet bang om tips te vragen aan mensen die verder staan dan jou.

Wat ik vooral tegenkwam aan gedachten waren die oordelen over mezelf. Omdat ik in het verleden niet goed kon bijkomen, bleef ik mezelf vertellen dat het nu ook vergeefse moeite was. Tot ik het verschil begon te zien door opgenomen filmpjes te vergelijken. Dat heeft voor mij de switch gemaakt! Ik lukte me wel! Alleen moest ik het anders aanpakken dan ik ervoor had gedaan.

Hieruit haal ik nog twee tips voor jou;

1. Hou foto's een filmpjes over jezelf bij om vooruitgang te zien en jezelf te kunnen motiveren

2. Falen is het creëren van een tweede kans. Je weet nu wat niet werkt, tijd voor een andere aanpak.

Een derde punt dat ik wil aanhalen is ziek worden. Ik ben erg ziek geweest en daarbij was ik heel wat gewicht verloren, zowel vet als spiermassa en dat was heel erg balen. Ik zat er echt van in de put. Dat is evengoed een mentaal monster. Wat heb ik toen gedaan? Gehuild ja. En daarna met frisse moed terug begonnen.

Wat had ik er wel van geleerd?

Ik had extra reserves nodig; dus deed ik mijn best mijn vetmassa omhoog te krijgen.

Ik had als ik ziek was rust nodig. Dus de keer erna dat ik ziek was, en dat was al enkele weken later (gewoon pech hebben) heb ik extra rust genomen zonder schuldgevoel (dus sorry werkgever, mijn gezondheid gaat voor). Ik heb veel geslapen en veel gegeten, voor zover mijn maag het toeliet. En zowaar; ik was niet afgevallen. Alleen had ik die week geen vooruitgang wat spiermassa betreft. Maar dat is okay want de rust had me goed gedaan. En vooral ik heb mezelf in de watten gelegd. Dat geeft me een goed gevoel en dat maakt het heel wat aangenamer ziek zijn.

Dus samengevat;

1. Omring je met mensen die je steunen.

2. Hou je vooruitgang bij om je te motiveren

3. Zorg goed voor jezelf als je ziek bent of in een dipje zit!

4. Leer van mislukkingen. Je leert wat er niet werkt. 

Maak een gratis website.