Veranderingen doorvoeren kan lastig zijn. Dit is waarom

05-12-2022

Het verhaal over de dochter van een vriendin zette me aan het denken. Haar dochter heeft namelijk regelmatig last van groeipijnen.

Groeipijnen

Groeipijnen ontstaan als de minder rekbare weefsels ( bindweefsel zoals facia, pezen en vliezen) van je lichaam niet even snel oprekken bij een groeispurt. Pezen zijn de vezelige uiteinden van spieren, de verbinding tussen spier en bot. Facia zijn de bindweefsels tussen je spieren en houdt als het ware alles bij elkaar. Het bindweefsel vormt een heel netwerk tussen en rond je spieren en biedt weerstand en bescherming tegen verrekking, verstuiking, enz... Deze facia bieden dus weerstand bij een groeispurt en dat doet pijn; groeipijn.

Als mens groeien we niet alleen fysiek, maar hopelijk ook als persoon in vaardigheden en persoonlijkheid. Al van baby af maken we zo'n periodes mee waarmee we het moeilijk hebben. Telkens we nieuwe inzichten opdoen als gevolg van een realiteit die verandert of die we anders ervaren. Ons perfectief verandert gedwongen en dat maakt ons onzeker, angstig of boos. De reden hiervoor is dat ons brein , en dan meer bepaald het reptielenbrein, wil graag alles behouden zoals het is.

Aanpassen aan nieuwe situaties

Als we ouder zijn zijn onze ervaringen en omstandigheden vaak de oorzaak van het vervelende proces van verandering. Maar zelfs als we zelf beslissen een verandering door te voeren, kunnen we er last van hebben. De pijn ontstaat hier ook door weerstand, mentale weerstand, in dit geval, want de nieuwe situatie, of alle tussenstadia daar naartoe, is als het ware een stretch. Herken hier de analogie met het fysieke lichaam! Een nieuwe situatie vraagt om flexibiliteit om de nieuwe ideeën en overtuigingen te aanvaarden.

Oude pijn

Vaak is een gebeurtenis die ons overkomt een vraag om onze kijk te veranderen, onszelf af te vragen wat we kunnen leren. En dat is pijnlijk. Oude pijnen komen naar boven of lastige gevoelens komen op. Daar hebben we het uiteraard moeilijk mee. Wat helpt is deze pijn of emotie te doorleven, te analyseren en te accepteren. Dat kan je door te schrijven, erover te praten of door mindfulness te gebruiken. Heel vaak ligt de oorzaak in oude ervaringen en/of trauma's. We willen die gebeurtenissen liefst niet herleven. Nieuwe kleine details herinneren ons eraan en lokken dezelfde reactie uit.

Vastgeroeste gewoontes

De overgang van de oude situatie, naar de nieuwe rakelt oude stukken op. Deze oude stukken zijn vaak ook gewoon vastgeroeste gewoontes en meningen. Ons brein houdt hier graag aan vast want dat is uitvoerig getest, goedgekeurd en dus veilig. En veilig houdt ons in leven. (weet je nog? Het reptielenbrein!)

De tussenstadia naar een nieuwe situatie zijn vaak rommelig, onoverzichtelijk, onvoorspelbaar en chaotisch. Niet veilig dus, en dus ronduit ongemakkelijk. Maar weet; het is een proces, met een duidelijk start en eindpunt!

Laagje na laagje, stap na stap, lukt het wel. Als je hier je logica gaat gebruiken of je laat begeleiden is het al een stuk duidelijker en makkelijker.

Bekijk de nieuwe situatie eens als een "upgrade", een volgende logische stap, in plaats van een bedreiging.

Tot slot geef ik je nog twee vragen die mij ook helpen moeilijke periodes van verandering of onzekerheid door te komen.

"Hoe kan ik hier met liefde naar kijken?"

"Wat kan ik hieruit leren? Hoe helpt dit me een mooier mens te zijn?"

Maak een gratis website.