10 tips om van je workout een prioriteit te maken

22-03-2023

10 Tips om van je training een prioriteit te maken

  1. Je kan je energie en focus het best richten op 3 punten tegelijk. Minder mag ook, maar je brein heeft liever afwisseling. Ook voor je motivatie is iets meer verschillende taken een plus. Meer dan 3 prioriteiten geeft aandachtsproblemen en is meestal niet haalbaar qua energie en tijdsmanagement.
  2. Prioriteiten of focusgebieden zijn bijvoorbeeld; werk, huishouden en sport. Ik heb er zelf meer dan drie; gezin, huishouden, training, werk, bedrijf, zelfzorg. Dat zijn er dus 6.
  3. De truck is rarara; planning. Plan je prioriteiten per dag. Elke dag kies je er drie; Op een werkdag zit daar sowieso werk bij, op een trainingsdag de training enz. De rest kan je verdelen. Hoeveel dagen je voor elke prio besteedt is uiteraard persoonlijk. Meerdere dagen, meer dan 3? Dan neem je te veel hooi op je vork. Dit kan tijdelijk, maar kan je nooit lang volhouden. Daarom heet het ook prioriteit.
  4. De 80/20 regel; 80% van je tijd gaat naar je focusgebieden, de overige 20% kan naar ontspanning, of andere taken. Alle succesvolle mensen doe dit trouwens zo.
  5. Maak je planning rond je prio's en laat voldoende speelruimte.
  6. Consistentie en gewoontes. Plan je training zo vaak mogelijk op hetzelfde tijdstip, op dezelfde dagen. Dit heeft te maken met je circadiaanse ritme dat zich na een tijdje vanzelf zal instellen op je planning.
  7. Het duurt 21 dagen om een nieuwe gewoonte te creëren. Hou vol, het wordt echt makkelijker!
  8. Maak het leuk! Als je je training niet leuk vindt, kan je je oefeningselectie bijvoorbeeld aanpassen of voorzie een beloning nadien. Als je vet wil verliezen is een gebakje nadien misschien een minder goed idee. Maar een saunabeurt bijvoorbeeld kan een beloning zijn, of een bakje koffie, of een halfuurtje seriekijken met een lekkere shake of post-workout maaltijd.
  9. Denk aan je energie. Sommige prio's vergen meer energie dan andere. Je hebt maar een bepaald energiebudget per dag. Kies wijs. Overigens kan je onderscheid maken tussen mentale en fysieke energie. Na een dag op kantoor, ben je misschien mentaal op, maar kan je alles geven in de gym. Sommige dagen zijn voor mij fysiek uitputtend (een volledige werkdag bijvoorbeeld) en daar hou ik rekening mee; die dag train ik niet. Ook gewoon om de praktische reden dat ik dan 1; mijn glycogeen volledig heb uitgeput nog voor de training en 2 omdat ik dan zo veel energie zou gebruiken dat ik gewoon niet toekom met mijn dagelijkse caloriebudget of die ene dag veel meer zou moeten eten, terwijl ik daar juist geen tijd voor heb.
  10. Dat brengt ons bij het laatste punt; tijd. Niet alle prio's vergen evenveel tijd. Plan eerst de grootste blokken in je agenda en vul op met de kleinere. Contra intuïtief, omdat je zou verwachten dat de coach zegt, plan altijd eerst je training. 😉 We zijn mensen met een leven he, maar anderzijds misschien wil je niet je training voor het allerlaatst houden op een dag, vooral als je weinig speling of energie hebt. 
Maak een gratis website.