Alle ballen in de lucht?

05-12-2022

Wil jij alle ballen in de lucht houden?

Een spelletje jongleren

Het gaat al lang niet meer over ballen in de lucht houden. In het begin gaat dat nog wel. Het is zelfs leuk en elke keer komt er een bal bij. Je vangt die mee op en jongleert verder. Het wordt steeds uitdagender en daarna moeilijker. Je wordt moe. En toch komen de ballen steeds sneller en harder. Je kan ze niet meer opvangen zonder er ander te laten vallen. Er liggen ballen op de grond op jou te wachten. Je raakt afgeleid en uitgeput. Je laat de ballen vallen. Toch blijven er ballen komen en het wordt nu eerder een strijd van ontwijken i.p.v. opvangen. Je kan niet meer. Al dat heen en weer geren eist zijn tol. Alle ballen die je raken doen je pijn. Uiteindelijk kruip je bont en blauw in een hoekje met je handen over je hoofd.

Het geheim

Het gaat er niet om om zo veel mogelijk ballen in de lucht te kunnen houden! Maar om te kiezen wel ballen je opvangt en welke je terugkaatst. Of misschien wel helemaal geen ballen opvangen? Ballen komen van mensen en instanties, overheden, je werk, de school van je kinderen, enz. Vele ballen hoeven er niet eens te zijn. Onverwachte ballen zullen er altijd zijn. Maar die kan je opvangen als het moet als je er verder niet te veel bij je hebt. Je kan vele andere buitenhouden. We hebben meer vat op de omstandigheden en gebeurtenissen dan we denken.

Ballen afweren is leren "nee" zeggen. Leven volgens jouw waarden en normen en grenzen aangeven. Ballen terugkaatsen is ook leren om minder te doen in meer tijd , zodat jij meer ruimte krijgt om te spelen met dingen die in de lucht blijven zonder dat die daar jouw kracht voor nodig hebben.

"Can you handle what life trows at you?"

Maak een gratis website.